A zeller, amelynek használata egészen az V. századi Kínáig nyúlik vissza, számos étel jól ismert alapösszetevője. A friss, szezonális zellernövények – amilyeneket például a helyi termelői piacon találunk – akár közel egy méter magasra is megnőhetnek, élénkzöldek, és majd’ kicsattannak az élettől. A zeller aromája köztudottan összetett, erős, édes és fűszeres. A növénynek két év kell a teljes kifejlődéshez és az apró termés kifejlődéséhez, amelynek színe a drapptól a barnáig terjed. Az esszenciális olajok elsődleges raktárai a magok, és gőzdesztillációval nyerik ki.
Részletes termékadatlap letölthető: ⇒ITT
Legfőbb felhasználás
- Izomfájdalom, izomgörcs és görcs
- Fejfájás, szédülés, epilepszia és stroke
- Szabálytalan menstruáció és görcsök, méh egészsége
- Rovarriasztó
- Személyes illat
- Főzéd
- Érzelmi egyensúly
Alkalmazási módok
- Ételízesítés, számos étel zamatos kiegészítője. Összetett, erős, édes és fűszeres aromájáról ismert. Az esszenciális olajok hatóereje sokkal intenzívebb, mint a szárított fűszereké vagy egyéb aromáké, így már a legcsekélyebb mennyiségben alkalmazva is szédületes ízhatást képesek kölcsönözni az ételeknek. Ha tehát főzés közben zellermag esszenciális olajat használ, az a legjobb, ha a „fogpiszkálós” módszert alkalmazza: mártsa egy tiszta fogpiszkáló végét az olajosüvegbe, majd keverje a többi hozzávalóhoz. Miután alaposan elkeverte az ételben, kóstolja meg, hogy szükség lesz-e még több olajra vagy sem.
- Néhány cseppel jótékony változatosságot vihet reggeli smoothie-jába.
Tegyen pár cseppet egy pohár vízbe.
Egyszerűbbé teheti a főzést, ha friss zeller helyett zellermag esszenciális olajat használ.
Jól keverhető
Fekete bors, Kanadai fekete lucc, Koriander, Ciprus, Tömjén, Muskátli, Borókabogyó, Levendula, Orvosi citromfű, Szibériai fenyő, Nárddus, Teafa
Megtalálható az alábbi keverékben
Biztonság
Csak hígítva alkalmazza. Ne vegyen be naponta egy cseppnél többet. Gyermekektől elzárva tárolandó. Kerülje a szemmel és nyálkahártyával való érintkezést.